PRAVILNIK O PIŠKOTKIH

KAJ JE PIŠKOTEK?

Piškotek je preprosta besedilna datoteka, ki jo strežnik spletnega mesta shrani na vašem računalniku ali mobilni napravi. Vsebino piškotka lahko pridobi oziroma prebere samo ta strežnik. Vsak piškotek je z vidika vašega spletnega brskalnika enkraten. Vsebuje nekaj anonimnih podatkov, kot so enkratni identifikator, ime spletnega mesta in nekaj številk. Z njegovo pomočjo si spletno mesto zapomni stvari, kot so vaše osebne izbire. Piškotek lahko nastavi bodisi samo spletno mesto, ko ga obiščete (take piškotke imenujemo »lastni piškotki«), ali pa ga nastavijo druga spletna mesta, ki poganjajo vsebine na strani, ki si jo ogledujete (»piškotki tretjih oseb«).

OMOGOČANJE/ONEMOGOČANJE PIŠKOTKOV

Z uporabo našega spletnega mesta soglašate, da uporabljamo piškotke in jih shranimo na vaši uporabniški napravi. Naše spletno mesto si lahko ogledujete tudi brez piškotkov, vendar vam bodo v tem primeru na voljo samo omejene storitve. Shranjevanje piškotkov na vaši uporabniški napravi lahko preprečite tako, da v nastavitvah spletnega brskalnika preprečite sprejem piškotkov. Upoštevajte, da je pri večini spletnih brskalnikov sprejemanje piškotkov privzeta nastavitev. Nadalje lahko na vaši uporabniški napravi shranjene piškotke kadarkoli izbrišete. Navodila za to lahko najdete v priročniku spletnega brskalnika oziroma uporabniške naprave.

LASTNI PIŠKOTKI

 • Ime: JSESSIONID
  Opis: To je generičen piškotek, ki služi za upravljanje vaše spletne seje in za korake pri navigaciji.
  Čas veljavnosti: Sejni piškotek
  Kategorija: Obvezen
 • Ime: euCookieCompliance
  Opis: Ta piškotek kaže, da uporabnik soglaša s pravilnikom o piškotkih. Zagotavlja, da se pasica o piškotkih pri naslednjih obiskih ne bo več prikazovala.
  Čas veljavnosti: Sejni piškotek
  Kategorija: Funkcionalnost
 • Ime: detLngCntr
  Opis: Ta piškotek shrani državo in jezik, ki ju je ugotovila storitev zaznavanja naslova IP. Nastavi se, če se uporabnikova izbira države/jezika razlikuje od države/jezika spletnega mesta.
  Čas veljavnosti: 1 leto
  Kategorija: Funkcionalnost
 • Ime: Desktop
  Opis: Ta piškotek shrani uporabnikovo odločitev, da si bo na mobilni napravi ogledoval stran v namizni različici.
  Čas veljavnosti: 1 ura
  Kategorija: Funkcionalnost

PIŠKOTKI TRETJIH OSEB

Naše spletno mesto uporablja naslednje piškotke tretjih oseb:

 • Ime: __utma
  Opis: Ta piškotek uporablja storitev Google Analytics za razločevanje uporabnikov in sej. Piškotek se posodobi ob vsakem pošiljanju podatkov storitvi Google Analytics.
  Čas veljavnosti: 2 leti
  Kategorija: Izvedba
 • Ime: __utmb
  Opis: a piškotek uporablja storitev Google Analytics za razločevanje novih sej in obiskov. Piškotek se posodobi ob vsakem pošiljanju podatkov storitvi Google Analytics.
  Čas veljavnosti: 30 minut
  Kategorija: Izvedba
 • Ime: __utmc
  Opis: Ta piškotek uporablja storitev Google Analytics za ugotavljanje novih obiskovalcev.
  Čas veljavnosti: Konec seje
  Kategorija: Izvedba
 • Ime: __utmz
  Opis: Ta piškotek uporablja storitev Google Analytics za shranjevanje podatkov o viru prometa ali akciji, ki je privedla do uporabnikovega obiska.
  Čas veljavnosti: 6 mesecev
  Kategorija: Izvedba
 • Ime: _ga
  Opis: Ta piškotek uporablja storitev Google Analytics za presojo namena uporabnikovega obiska, sestavljanje poročil o dejavnosti na spletnem mestu za upravnike spletnih mest in za izboljševanje uporabniške izkušnje.
  Čas veljavnosti: 2 leti
  Kategorija: Izvedba

KATEGORIJE PIŠKOTKOV

Piškotke lahko razvrstimo na več načinov:
Obvezni: Ti piškotki so nujno potrebni za uporabnikovo navigacijo in uporabo posebnih funkcionalnosti spletnega mesta, denimo za dostop do zaščitenih območij spletnega mesta. Brez njih ni mogoča uporaba bistvenih delov spletnega mesta.
Izvedbeni: Ti piškotki omogočajo spletnemu mestu shranjevanje uporabnikovih izbir, denimo jezikovnih nastavitev, in uporabniku zagotavljajo boljšo, bolj osebno izkušnjo.
Funkcionalni: Ti piškotki omogočajo zbiranje podatkov o uporabnikovem obnašanju. Vsi zbrani podatki so anonimni, funkcionalni piškotki pa ne morejo slediti uporabnikovim dejavnostim na drugih spletnih mestih.
Ti podatki se uporabljajo pri sestavljanju poročil za izboljšanje delovanja spletnih mest. Med funkcionalne piškotke spadajo tudi tisti, ki služijo za izvajanje storitev, ki jih zahteva uporabnik.
Ciljane komunikacije in oglaševanje: Ti piškotki služijo za prikazovanje oglasov, prilagojenih uporabniku in njegovim interesom. Ti piškotki lahko služijo tudi za merjenje učinkovitosti oglaševalske akcije, s katero je uporabnik prišel v stik med obiskom določenih spletnih strani, in omogočajo komuniciranje s potencialnimi oglaševalci.

PIŠKOTKE LAHKO SPREJMETE ALI ZAVRNETE

Večina brskalnikov je nastavljena tako, da lahko sprejmejo naše piškotke in piškotke tretjih oseb. Te nastavitve za sprejemanje piškotkov (tako naših kot od tretjih oseb) seveda lahko spremenite tako, da boste vsakič, ko je k vam poslan piškotek, vprašani, ali želite piškotek sprejeti ali zavrniti, ali pa z njimi že vnaprej zavrnete kar vse piškotke. Da boste to spletno mesto lahko uporabljali čim učinkoviteje, vam priporočamo, da sprejmete naše piškotke in piškotke tretjih oseb. Nastavitve brskalnika lahko spreminjate v orodni vrstici. Če želite zavrniti piškotke storitve Google Analytics (Google DoubleClick), obiščite to Googlovo spletno mesto in prenesite v svojo napravo razširitev za brskalnik “Google Analytics Opt-out Browser Add On”. Če želite zavrniti uporabo naših lastnih piškotkov, lahko to storite z ustrezno nastavitvijo brskalnika, vendar se vam utegne v tem primeru zgoditi, da bo funkcionalnost spletnega mesta delno okrnjena, s tem pa tudi vaša uporaba spletnega mesta.

GUMBI S POVEZAVO NA DRUŽABNA OMREŽJA

Za namestitev gumbov družabnih omrežij, kot so Twitter, Facebook in YouTube, in za povezavo na ustrezna zunanja družabna omrežja ter spletna mesta so potrebni skripti s spletnih domen, nad katerimi nimamo nadzora. Vedite, da ta mesta verjetno zbirajo podatke o tem, kaj počnete v spletu, torej tudi na našem spletnem mestu. Če kliknete katerega od gumbov s povezavo na družabna omrežja, se to zabeleži na teh spletnih mestih, ki ta podatek lahko uporabijo. Svetujemo vam, da se seznanite s pravilniki vsakega od teh spletnih mest in preverite, kako te podatke uporabljajo ter kako lahko sodelovanje pri zbiranju teh podatkov zavrnete oziroma podatke izbrišete.


Ne zamudite divjih,
ekskluzivnih in pestrih
dogodivščin naših
popotnikov!

Spremljaj Dunlopove popotnike na njihovem nepozabnem in divjem raziskovanju Škotske